maagpijn

Luie of gevoelige maag


Veel maagklachten ontstaan door een luie of overgevoelige maag. Het zijn klachten die ontstaan uit stoornissen of afwijkingen die niet anatomisch aanwijsbaar zijn.

Symptomen van een luie maag zijn klachten als druk op de maag, opgeblazen of (snel) een vol gevoel, oprispingen, opboeren, misselijkheid en soms braken (na het eten). Een luie maag is een maag die niet goed functioneert. Er is sprake van een storing in de bewegingen van de maag. Normaal beweegt de maag zodra er voedsel in komt. Het voedsel dat in de maag terecht komt, wordt met behulp van de maagspieren gekneed en vermengd met de zure maagsappen. Als deze werking verstoord is, zal het voedsel niet goed fijngemalen worden en blijft het langer in de maag dan bij een normaal functionerende maag. Het maagzuur kan al die tijd inwerken op de maagwand en al gauw kunnen maagklachten ontstaan. Bij een luie maag spreekt men ook wel van een vertraagde maagontlediging.

Wanneer de arts vermoedt dat de maagklachten voortkomen uit een luie maag zal hij een maagontledigingsonderzoek voorstellen. Met dit onderzoek kan vastgesteld worden hoe lang de maag nodig heeft om het voedsel te verwerken en met welke snelheid de maag het voedsel transporteert naar de twaalfvingerige darm. Het is niet bekend welke factoren een luie maag veroorzaken. Het is wel bekend dat sommige medicijnen kunnen bijdragen aan een vertraging van de maagwerking, waaronder kalmeringspillen. De maag werkt trager als men gespannen is, dus stress zou ook een oorzaak kunnen zijn. Mensen met suikerziekte lopen ook meer risico.

Bij een overgevoelige maag is men overgevoelig voor prikkels uit het maag-darmkanaal. De patiŽnt voelt zich sneller opgeblazen bij een mindere maagvulling dan een gezond persoon zou ervaren. De oorzaak van de overgevoeligheid is onbekend. Er zijn aan het slijmvlies van de maag en slokdarm geen afwijkingen te zien. Het is daarom niet eenvoudig de diagnose gevoelige maag te stellen. Het is onduidelijk of de overgevoeligheid komt door een verhoogde overgevoeligheid van de receptoren (zenuwen) in de maagwand zelf of op een versterkte waarneming van de in de hersenen ontvangen prikkels vanuit de maag.
Volgende tip : Met maagpijn bij de arts »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

14 stemmen / gem. score 4
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »