maagpijn

Zelfzorg bij maagpijn


Je spreekt van maagpijn als je een drukkende, zeurderige of stekende pijn voelt in de bovenbuik. Het is onmogelijk een indicatie te geven hoe heftig die pijn moet zijn, omdat ieder mens anders op pijn reageert. Maagpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. Wanneer zure maaginhoud met de ontsteking in contact komt, voelt men pijn. Een verwaarloosde ontsteking van het slijmvlies kan uiteindelijk leiden tot een zweer in de maag of de twaalfvingerige darm. (Zie tip 6).

Je kunt proberen te achterhalen welke factoren invloed hebben op de maagklachten. Het wordt vaak veroorzaakt door voedsel die de maag niet goed verdraagt, bijvoorbeeld vet of sterk gekruid voedsel, zure of koolzuurhoudende dranken, koffie, chocolade of alcohol.

Wanneer je vaak last hebt van maagpijn en je bent een roker dan kun je overwegen met roken te stoppen. Door roken herstelt het slijmvlies van de maag zich namelijk minder snel.

Wanneer je maagpijn hebt, kan een glas warme melk soms de klachten verminderen. Je kunt een paracetamol als pijnstiller gebruiken. Neem liever geen andere soort pijnstillers, veel daarvan zijn irriterend voor de maag. Het kan ook helpen wat rustiger aan te doen. Wanneer er sprake is van overgewicht, helpt het ook om af te vallen. Eet veel vezels en drink veel water voor een goede stoelgang.
Volgende tip : Bij brandend maagzuur »
Copyright 2006 - 2016 - NewEgo B.V.

14 stemmen / gem. score 4
Mijn tip toevoegen Relelateerde links Meer onderwerpen » « vorigeverder »